Naša Fabrika - Tompa - Madjarska

O Nugatu

Osnovne vrste Nugata

Adresa

Nugat je poslastica koju sačinjavaju belance umućeno sa medom ili šećerom čemu su dodati prepečeni orasi ili bademi, lešnici, pistaći. Naziv potiče od oraha, jer na latinskom, nux je orah.

Vreme kada je poslastica nastala nije sa sigurnošću utvrđeno, ali se najčešće navodi 1441. godina, kada su na dan venčanja vladara Frančeska Sforke i Marije Bjanke Viskonti poslastičari iz Kremone napravili u tadašnje vreme sasvim novu poslasticu koju su činili orasi umućeni sa medom. Kasnije, 1650. godine u Francuskoj, smesi su dodata i belanca. U istoj zemlji, u Montelimaru otvorena je i prva fabrika za proizvodnju nugata, koja se i danas smatra za prestižnog proizvođača ovog slatkiša. U novije vreme su poznate razne poslastice koje sadrže nugat: čokolade, bombone, keks itd.

 

 

 

 

Postoje tri osnovne vrste nugata :

Prvi, i najčešći , jeste beli nugat (koji se pojavio u Kremoni , Italija početkom 15. veka, a kasnije u Montelimar , Francuska, u 18. veku) koji je napravljen sa mućenim belancem i medom. Druga je braon nugat (u daljem tekstu " mandorlato " u Italiji i nougatine na francuskom ), koji je napravljen bez belanaca i ima čvršće , često hrskav tekstura. Treći Bečki ili nemački nugat koji je u suštini čokolade i orah (obično lešnik ) praline .

Adresa:

 

Örökföldek 14-16

Tompa-Madjarska

 

Telefon: 

+36(77) 950-420

+36(30) 970-6883

 

 

 

Le Nougat de Savoie

Proizvedeno po kvalitetu i tradiciji

Srpski

                       Copyright © 2013 www.lenougatdesavoie.cu.cc. Sva prava zadržana. Design by Dzigy  email: igor.p.design@gmail.com